Zo springt jouw vacature eruit in deze overspannen arbeidsmarkt

Leerkrachten, zorgverleners, politieagenten, softwareontwikkelaars en communicatieadviseurs. Ja, ja, het is nog altijd dringen geblazen op de arbeidsmarkt. Naarstige zoektochten op Indeed, LinkedIn, via recruiters en netwerken, leveren weinig op. Want er zijn meer banen dan mensen. De werkgelegenheid nam in het eerste kwartaal van 2023 een pietsie beetje af, maar met bijna 300.000 niet-ingevulde vacatures, liggen de banen nog altijd voor het oprapen. Hoe springt jouw vacature er uit in deze overspannen arbeidsmarkt? In deze blog zet ik de do’s en don’ts  voor je op een rijtje.

  1. Niet zo veeleisend!

‘Ben jij die alleskunner zonder 9-tot-5 mentaliteit? Ben je flexibel en heb je minstens vijf jaar ervaring in deze branche? Dan zijn wij op zoek naar jou!’

Dit soort zinnen zijn in een overspannen arbeidsmarkt achterhaald. Want het zijn niet de bedrijven die anno 2023 in charge zijn in het wervingsproces. Het is de ambitieuze gelukszoeker die de eisen stelt. De kans is groot dat jij als werkgever zoekt naar iemand die waarschijnlijk al werk heeft. Iemand die simpelweg nieuwsgierig is naar wat het leven nog meer te bieden heeft. Wie ben jij als organisatie om harde eisen te stellen? In jouw business zijn er momenteel letterlijk tien concurrenten op zoek naar dezelfde potentiële collega!

  1. Wat heb jij te bieden?

Dus draai de vraag om: wat heb jij als bedrijf te bieden aan deze kanjer van een kandidaat? Wat maakt het bedrijf uniek ten opzichte van de concurrentie? Communiceer over de ambitie van jullie bedrijf. Wat drijft jullie? Hoe kun jij als bedrijf het verschil maken voor je medewerkers? Voor zorgverleners zijn het salaris en hoge werkdruk vaak reden tot afhaken. Erken dit, maar verleg in de vacature de focus naar andere facetten. Bijvoorbeeld: kansen tot zelfontplooiing, het inzetten van een baaldag, een fietsplan, sportabonnement of maandelijkse stoelmassage.

  1. Titel

Een creatieve ziel op de afdeling communicatie kan er soms echt van genieten om de titelfunctie van people manager te upgraden naar ‘Chief Happiness’. Een CEO wordt een Eindbaas, de social media manager heet voortaan social samurai en de schoonmaakster wordt omgedoopt tot interieurverzorgster. Super grappig, natuurlijk. Maar werkzoekenden die vlijtig Googlen of Indeed-en zoeken natuurlijk niet op deze termen. Dus de kans is groot dat de gedroomde sollicitant jouw vacature over het hoofd ziet. Houd het dus bij een SEO-waardige functietitel.

  1. Wees goudeerlijk

Verwachtingsmanagement start al bij jouw vacaturetekst. Ik werkte ooit bij een organisatie die claimde: ‘Flexibel werken is bij ons volledig geïntegreerd’. In praktijk bleek dat te zijn: ‘Behalve van maandag tot en met donderdag. En eigenlijk geldt het alleen voor de seniors.’ Als je dan verwacht de files te kunnen skippen om je werkzaamheden drie van de vijf werkdagen thuis te voltooien, kom je als kakelverse werknemer van een koude kermis thuis. Wees dus zo eerlijk mogelijk in jouw vacaturetekst. Laat zien waar je als bedrijf niet goed in bent of waar je nog in moet groeien. Doe je in ieder geval niet mooier voor dan dat je bent, want dan holt jouw kandidaat nog binnen de proeftijd weer de deur uit.

  1. Wat schuift het?

‘Salaris conform CAO’. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ken maar weinig mensen die de salarisschalen, treden en bijbehorende bedragen uit hun hoofd kennen. Terwijl een goed salaris vaak de belangrijkste reden is om van werkgever te wisselen. Wees dus niet onnodig wazig. Neem het salaris altijd op in je vacaturetekst. Je trekt er kandidaten mee of schrikt juist die personen af, met wie je wekenlang in onhaalbare onderhandelingen zou verzanden. Daarnaast ziet een kandidaat aan de hand van het salaris direct hoe zwaar de functie is. En als je toch bezig bent, schrijf dan ook even op wat een fantastische secundaire arbeidsvoorwaarden jullie hebben. Want de werknemer van tegenwoordig leeft niet om te werken. Werk moet vooral een beetje leuk zijn.

  1. Wie had het over schrijven?

Schrijven is echt waanzinnig passé (zei de tekstschrijver). Wie heeft er nog zin om een drie a4-tellende vacaturetekst door te spitten? Houd het liever kort en verrijk je vacature met een video of podcast. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een wervingsvideo waarin de signatuur van jullie bedrijf duidelijk naar voren komt. Zoals deze die ik laatst maakte. Hebben jullie elke vrijdag een gezellige borrel? Laat het zien. Spelen jullie geregeld competitie op jullie zakelijke pingpongtafel: nodig die nieuwe kandidaat uit om een potje mee te spelen! Of hebben jullie simpelweg de lekkerste koffie op kantoor: vraag de kandidaat om een bakkie te komen proeven. Beelden zeggen meer dan duizend woorden!

  1. Skip de auditieronde

Soms geven bedrijven in hun vacatures hun sollicitatieprocedure weer. ‘Na een eerste kennismaking, volgt een gesprek met het management. En een derde gesprek met de hr afdeling.’ Jongens, skip die auditierondes. Als je een goed cv onder ogen krijgt en er is een klik in het eerste gesprek, hengel die kandidaat dan meteen binnen met een scherp voorstel. Of beter nog: laat je werknemer gewoon een (half) dagje meedraaien op de werkvloer. Dan leer je elkaar pas echt goed kennen. Again: stel niet teveel eisen. Voor de werkzoeker zijn er plenty of fish in the sea!

  1. Houd het luchtig

Ik heb regelmatig sollicitatiegesprekken bijgewoond. En veel kandidaten vinden dat reuzespannend. Trillende handjes, klotsende oksels en rood gevlekte nekken. Geen wonder gezien de setting waarin we sollicitatiegesprekken voeren: formeel, streng, hiërarchisch. Soms wordt er een heel ontvangstcomité opgetrommeld om de kandidaat het vuur aan de schenen te leggen. Dat is echt niet meer van deze tijd. Je mag als werkgever in je handen knijpen dat de kandidaat überhaupt voor jullie bedrijf kiest. Dus houd het luchtig. Geef van tevoren aan dat jullie een kennismakingsgesprek hebben, zodat jullie elkaar leren kennen en kunnen aanvoelen of het klikt. Geef de kandidaat een rondleiding door het bedrijf, laat de kandidaat kennismaken met collega’s. Laat zien waarom jullie zo’n toffe werkgever zijn. Houd het informeel. Die hiërarchische grondhouding zullen we echt moeten laten varen in dit tijdperk.

     9. Weet waar jouw doelgroep zich bevindt

Als je dan eenmaal dat juweel van een vacature, of die geslepen wervingscampagne gereed hebt, bedenk dan vooral hoe je jouw gedroomde kandidaat het best kunt bereiken. Op welk medium zit jouw potentiële collega? TikTokt die Gen Z’er erop los, zit deze millennial op Insta, is deze ambitieuze go-getter present op LinkedIn of zit hij/zij misschien op Facebook? Soms kan het helpen om de werving te starten op de opleiding, om stagiaires vast warm te maken voor jouw business. Weet waar je moet zoeken!

Verder niet doen:

  • Proefopdrachten: vraag liever referenties op. Of materialen die de kandidaat eerder heeft ontwikkeld. En als je een persoon dan wel graag een proefopdracht wil laten doen, compenseer de kandidaat dan voor de geïnvesteerde tijd en moeite. Voor niets gaat de zon op.
  • Open deuren: begin je vacaturetekst met een sprankelende openingszin. Blijf weg van de geijkte ‘Wij zijn op zoek naar een enthousiaste projectmanager Leefomgeving’. Als het goed is begreep men dat al uit de titel van je vacature.
  • Functie-eisen: deel hier alleen de echt harde eisen. Zoals het opleidingsniveau, de noodzaak tot een rijbewijs of belang van een VOG. Vaak wordt er onder het kopje Functie-eisen een eindeloze verlanglijst geplot. De ideale kandidaat bestaat niet. Noch de ideale werkgever.
  • (m/v) in een vacaturetekst. Anno 2023 mogen we aannemen dat elk gender geschikt is voor elke functie 🙂

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd welke toffe teksten, gewaagde adviezen of gerse designs De Tekstboetiek voor jou uit de mouw kan schudden? Neem contact op voor meer informatie en plan een afspraak. Zien we je gauw?